- ۱۰ آذر ۱۴۰۰
- کد خبر 110946
true
false
true
false
false
false
false
false
true
بانکداری دیجیتال تاثیر بسیار بالایی بر کیفیت زندگی ما دارد، دولتها، سیاستگذاران، طراحان و سایر ذینفعان بخش خصوصی در سطح جهان باید به تقویت سواد مالی دیجیتال با هدف شناسایی و ترویج آموزههای موثر بهعنوان یکی از اجزای مهم برنامه کاری خود نزد عموم مردم بپردازند تا بدینوسیله میزان مشارکت مالی دیجیتال افزایش یابد.
محمد واعظ،مدرس اقتصاد دانشگاه اصفهان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی “خبرطلایی” با بیان اینکه دیجیتالی شدن زندگی روزمره و آمیختگی آن با تصمیمات مالی، لزوما منجر به افزایش سطح سواد دیجیتالی و مالی نشده و بین این دو همخوانی وجود ندارد و این مهم حتی در میان جوانان نیز صادق است،تصریح کرد:یکی از مسایل یا عوارض بانکداری الکترونیکی همان اشاعه گسترده و سریع تقلبات یا اقدامات مغایر با امنیت حقوق بانک و مشتریان بانک همچون سپرده گذاران است در کنار سرعت بالا و هزینه بسیار پایین عملیات بانکی است .
وی با تاکید بر این نکته که امکان تقلب و تضییع حقوق ذینفعان دراین نظام بانکداری وجود دارد به بالارفتن حجم پول و نقدینگی اشاره و خاطرنشان کرد: با فرض ثابت ماندن بقیه شرایط مثلا ثابت ماندن ساختارمالی دولت ،بانکداری دیجیتال به خودی خود عامل افزایش حجم پول و حجم نقدینگی است ؛چراکه مستقیم یا غیر مستقیم روی آنچه دردانش بانکداری اصطلاحا معادله عرضه پول گفته می شود تاثیر می گذارد .نسبت اسکناس ومصکوک به سپرده های دیگر در شرایط بانکداری دیجیتال به شدت کاهش پیدا می کند که عامل موثری برای افزایش حجم نقدینگی و حجم پول است.
این مدرس دانشگاه در ادامه افزود :افزیش حجم پول و نقدینگی با فرض ثابت ماندن بقیه شرایط ،خود عاملی برای تورم است به همین خاطر در سالهای اخیر با وجود گسترش بانکداری دیجیتال در کشور ما از شدت تورم کاسته نشده است واگر در برخی از کشورها تورم با وجود اشاعه بانکداری دیجیتال مهار می شود زیرا در کنار گسترش بانکداری دیجیتال عواملی فعال شده اند که موجب کاهش نرخ تورم شده است .
واعظ افزود: با ورود سرمایه به آن کشورها ، موقعیت رقابتی کالاهای آن کشورها دربازارهای هدف خارجی تقویت و همچنین انضباط مالی در نظام مالی آنها تقویت شده که همگی به خودی خود تاثیر مهار کننده ای بر نرخ تورم می گذارد.
وی با بیان اینکه بانک های خصوصی بیشتر از بانکهای دولتی به کمک بانکداری دیجیتال رفته اند که هزینه مبادلات را کاهش داده اند،تصریح کرد: فقدان اعتماد یا اعتماد نابرابر به خدمات مالی دیجیتال، سیستم مالی و نوآوریهای تکنولوژیک در میان مصرفکنندگان و کارآفرینان میتواند مانع تلاشهای مشارکت مالی وکاهش تاثیر مثبت بالقوه بر افراد و اقتصاد بهعنوان یک کل شود. توابع اعتماد برای کاهش عدم اطمینان بهویژه در محیطهای آنلاین مهم هستند. اگر افراد نگران عواملی چون حفظ حریم شخصی و امنیت یا عدم آشنایی با محصولات و ارائهدهندگان موجود باشند،برخی مواقع ممکن است سبب کاهش اعتماد یا اجتناب کامل از خدمات مالی دیجیتال شود که منجر به از دست رفتن فرصتها و حذف دیجیتال میشود.
این مدرس دانشگاه ضمن اشاره به ترازنامه مثبت عملیاتی بانک ایران زمین اشاره و خاطرنشان کرد: آموزش درست و طولانی مدت به کاهش آسیب پذیری از جمله مصرفکنندگان و کسب و کارهای کوچک از افزایش آسیبپذیری در برابر جرائم دیجیتال مانند کلاهبرداری فیشینگ، هک کردن حساب و سرقت دادهها از طریق ارائه اطلاعاتی در مورد چگونگی تشخیص چنین فعالیتها و مسوولیت آنها در قبال به حداقل رساندن این خطرات خواهد شد.
واعظ در خاتمه خاطرنشان کرد:افزون بر این، نکتهای که باید مدنظر قرار گیرد این است که با افزایــش کانالهای دیجیتال در بانکها، احتمــال وقــوع حمــلات ســایبری و ریســک ســرقت اطلاعــات افزایــش مییابد کــه در ایــن راســتا ایمنسازی کانالهای دیجیتــال و پایــش مســتمر فعالیتها بــرای بانکهایی کــه حضــور خــود را در کانالهای دیجیتــال بــرای ارائــه محصــولات و خدمات افزایش دادهاند، ضروری است که بانک ایران زمین با افزایش اعتماد به مشتریان و اطلاع رسانی دقیق این سوپاپ اطمینان را دربین مشتریان خود حفظ کرده که افزایش مشتریانش گواه بر این مدعاست.
لیلا سبزه علی
false
false
false
false